Sreda, Septembar 08, 2010

Zaljubljenost

Od svih zabluda u vezi ljubavi,najjače i najubedljivije je verovanje da je zaljubljenost

ljubav ili bar jedna njena manifestacija.Kad smo zaljubljeni čini nam se da sve deluje moguće,

možemo savladati sve prepreke.Verujemo da će se pred silinom naše ljubavi,ukloniti

sve sile pozicije i nestati u tami.Svi problemi će biti savladani.Budućnost je obasjana

jarkom svetlošću.Ali,osećaj strastvenog voljenja koja je karakteristična za zaljubljenost

uvek prolazi.Procvat romanse je prolazan.

,

Zaljubljena Ljubav [Odgovori]

Zaljubljenost

Izraz " zaljubljen do ušiju" očigledno ukazuje na činjenicu da osoba koja zapadne u takvo ludilo ne čuje i ne vidi ništa drugo osim osobu koja ju je oslepela i ogluvela. Ludilo je, naravno, preterana reč za ovakvo stanje ali neki elementi "normalnog ludila" postoje. Jedan je karakterističan. Osoba koja je zaljubljena, osobu u koju je zaljubljena doživljava kao neprevaziđeni unikatni ideal. U tom smislu on ili ona su lepši od lepote, pametniji od pameti, emotivniji od emocija, vatreniji od vatre i topliji od toplote. Da stvar ne ostaje samo na emocijama i nerealnom uzdizanju partnera ili partnerke na stepen božanstva ukazuju i činjenice fizičkih uticaja koji objekt zaljubljivanja ostvaruje nad zaljubljenom osobom. "Oduzimanje nogu" i "srce koje ima narneru da iskoči iz grudi" su fenomeni koji često prate pomisao ili prisustvo objekta zaljubljivanja. Na sreću, priroda se postarala da je ovaj fenomen prolazna pojava koja u principu, traje relativno kratko vreme. Vraćanje iz prolaznog ludila u dosadnu normalnost je po pravilu otrežnjujuća i često se završava samopitanjem:"Gde su mi bile oči i uši?"
Ljubav
Svojevremeno je Oskar Vajld izrekao jednu ciničnu ali duboko istinitu rečenicu koja glasi:" Ljubav prema sebi je početak doživotne romanse". Zaista čovek može da voli emotivno i seksualno, da se na duže vreme ili kraće vreme, strasno ili manje strasno veže za drugu osobu, i da prema njoj iskaže zadovoljavajuću dozu intimnosti - isključivo pod uslovom da voli samog sebe. Čovek koji ne voli sebe mrzi sav ostali svet. U tom trianglu vezivanja, ispoljavanja intimnosti i strasti kojim se i određuje pojam "ljubavi" naučnici su pronašli različita ispoljavanja ljubavi, koja su, prirodno, nazvali različitim imenima iz grčke mitologije.
" Da li me voliš ili ne" refren je jedne slavne numere u muzičkoj opereti "Violinista na krovu". Istovremeno, to je jedno od najčešćih pitanja koje ljubavnici postavljaju jedan drugome.

Kada se ljubav javi naglo, već pri prvom susretu s nekim, govorimo o ljubavi na prvi pogled. Ne mora doći ni do upoznavanja s tom osobom, već je dovoljno da se ona neko vreme samo posmatra.
S obzirom na to da ovakvo ljubavno osećanje nastupa brzo, bez potpunijeg upoznavanja voljene osobe, isto tako može brzo i da nestane. U izvesnim životnim situacijama čovek je naročito sklon ljubavi na prvi pogled. To je onda kada se nalazi u psihičkom stanju tzv. spremnosti za ljubav. Uzrok tome može da bude razočaranost u dotadašnjeg seksualnog partnera, osećanje prevarenosti, napuštenosti ili zapostavljenosti u ljubavi. Takođe, seksualno nezadovoljni muškarci ili žene, lako se nađu u situaciji spremnosti za ljubav.

Dobar primer ljubavi na prvi pogled jesu osećanja koja su se pojavila kod Ane Karenjine u istoimenom Tolstojevom romanu, prilikom prvog susreta sa Vronskim. Kod nje je, tada, postojala izrazita "spremnost za ljubav" zbog nesrećnog braka u kojem je živela.

Comment by Dejan (09/11/2010 22:46)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me